left
 

6682498_sDoor de medische en maatschappelijke ontwikkelingen van de laatste decennia beschikken we over een zekere vrijheid om ons levenseinde zelf te regisseren: wilsverklaringen, euthanasie, orgaandonatie, palliatieve zorg...

Maar hoe gaan we met die nieuwe vrijheden om?

Je kan er rationeel over nadenken, maar in het aanschijn van de dood komen ook andere lagen van ons wezen naar boven. Hoe ga je om met (collectieve) verwachtingen, angsten en onzekerheden? Wie ben je in essentie en wat telt echt voor jou?

Je blik op het levenseinde is gekleurd door eerdere ervaringen met de dood. Je kan iets meegemaakt hebben dat jou afgeschrikt heeft en daardoor weerstand bij je oproept. Je kan daaruit besluiten dat je dat zelf niet (meer) wil meemaken en op papier officieel noteren dat je dat niet wenst. Maar vanuit de invalshoek van persoonlijke ontwikkeling is het net heel interessant om met je weerstanden aan de slag te gaan. Onder onze weerstanden en angsten zitten vaak de grootste schatten, onze sterkste krachten. Als je die aanboort, krijgt je misschien een heel ander idee over wat voor jou belangrijk is bij het levenseinde. Als je doorheen de laag van angst en onbewuste overtuigingen en aannames rond het sterven gaat, wat is voor jou dan werkelijk van belang?

Tijdens deze tweedaagse workshop geef ik uitleg bij de mogelijkheden rond het levenseinde (wat kan er gebeuren bij het sterven? wat houdt palliatieve zorg in? wat kan inzake wilsverklaringen, euthanasie, orgaandonatie, financieel en spiritueel testament...?). Daarnaast is er vooral tijd voor psycho-energetische oefeningen die je toelaten te ontdekken wat er bij jou leeft rond dit thema en hoe je via concrete keuzes uitdrukking kunt geven aan jouw waarden, identiteit en missie. We staan ook stil bij het goed en zorgvuldig communiceren van onze keuzes.

Het accent ligt op zelf ervaren, uitproberen en uitwisselen. Belangrijk is dat je bereid bent met een open geest naar jezelf, je gedachten en emoties te kijken en ervaringen of gedachten uit te wisselen. Uiteraard blijft alles wat in de groep gedeeld wordt ook binnen de groep.

Ook als je levenseinde nog helemaal niet in zicht is, is het nuttig om daar nu al bij stil te staan. Immers, naarmate je angst om te sterven oplost en je bewust wordt van wat jou werkelijk drijft, durf je ook steeds meer ècht te gaan leven. 

Getuigenissen

Deze workshop was zeer inspirerend en intens. Ik voelde Anja's passie en betrokkenheid. Zij creëerde een open en veilige omgeving die mij geholpen heeft een beter inzicht te krijgen in datgene wat werkelijk voor mij van belang is bij het levenseinde!
Kathleen Kerstens

Rustige, diepgaande lessen met goeie oefeningen! 
Delphine Coeman

Praktische info

Wanneer? donderdag 29 en vrijdag 30 september 2022 van 10u tot 17u

Waar? Heusden (Destelbergen), Blauwesteenstraat 63

Prijs? 260 euro

Wat meebrengen? je lunchpakket

Inschrijven? ten laatste 22 september per mail (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ) of telefonisch (0485/386 181)

 

righttop
right

U mag de teksten van deze site vrij gebruiken en verspreiden, mits vermelding van www.izamen.be.